Място за някои неща

Химия на властта: създаване на привлекателен ...

Сърнела Воденичарова Tue, 13 Apr 2021, 14:47:18
Химия на властта: създаване на привлекателен образ на бъдещето. Предизвикване на уважение, симпатии, любов, благодарност.

Физика на властта: управление на обществените процеси чрез достъп до ресурси (природни, технологични, икономически, медийни, човешки).

Либерализъм (съвременната псевдоформа): отрича централизираното управление на социалните процеси и внушава представата за някаква „невидима ръка“, която от само себе си някак „нарежда“ нещата.

По силата на тази идеология ресурсите, необходими за устойчивото упражняване на властта, биват приватизирани (минават в частни ръце), а друга част - ликвидирани или отдадени на евтина концесия отново на частни фирми.

Интересното е, че като проследим нишките, виждаме, че собствеността или контролът върху всички големи компании, се съсредоточава в малко на брой ръце. Това са спонсорите на неолибералната идея, специално разработена от Чикагската школа.

По този начин - чрез идеология и вербуване, купуване, изнудване на амбициозни политици и общественици - ограничен кръг банкери-индустриалци далеч зад пределите на страната в действителност управляват централизирано, замествайки държавата.

А на нас внушават, че няма нужда от централизирано държавно управление - пазарът и гражданското общество някак сами ще нагласят нещата.

Разбира се, гражданското общество не бива оставено в нашите ръце, а грижливо се направлява от цяла мрежа неправителствени организации, спонсорирани по стечение на обстоятелствата от фондовете на същите тези банкери-индустриалци.

Това е накратко положението. Постепенен разпад на държавата и край на съществуването ѝ. Територията остава за приватизаторите, а населението... то по-скоро пречи, вместо него тълпи неуки и покорни прииждат от други континенти.

В изключително интересната си аудиокнига Николай Стариков дава десетки примери за химията и физиката на властта: https://www.youtube.com/watch?v=Rf_DTUPSLZ8

Говори и за метафизика на властта, но още не съм стигнала до нея. :)

Въпросът е как да ползваме това знание, за да преобърнем всичко в наша полза - в полза на нормалните хора, без да правим грешката да съсредоточим власт отново? И то трайно.

#обединение #просвещение #народноуправление

Който е заинтересован от съвместна работа по въпроса:
0878424477 - телеграм
info@zazemiata.com