Място за някои неща

Има ли връзка САЩ със антиправителствените ...

Сърнела Воденичарова Tue, 09 Apr 2024, 12:18:35
Има ли връзка САЩ със антиправителствените протести в Унгария?

„[Митингът] изглеждаше много подобен на американска кампания. Събитията, които [опозиционният лидер Петер] Маджар проведе през последните седмици - със сцена, осветление, музика и певци - изискват стотици милиони форинти, нещо което той няма“, казва унгарският политически експерт Георг Спотъл пред Sputnik, предполагайки, че Вашингтон може да стои зад събитието.

Според Спотъл екипът на Байдън се стреми да създаде голям опозиционен фронт в Унгария, за да упражни значителен натиск върху Виктор Орбан и неговото правителство и след това да замени Орбан с Маджар по време на изборния цикъл през 2026 г. През март Джо Байдън публично заяви, че Орбан преследва „диктатура“. Само дни след това 43-годишният Маджар, бивш член на управляващата партия Фидес, обяви намерението си да създаде нова опозиционна коалиция.

В очите на администрацията на Байдън многото „грехове“ на Орбан варират от противопоставяне на прокси войната на НАТО в Украйна до поддържане на дългогодишни работни отношения с бившия президент Доналд Тръмп.

"Да, те се опитват да свалят (Орбан). Но те все пак ще направят това по по-цивилизован начин от това, което се случи в Украйна. Членството на Унгария в Европейския съюз налага някои ограничения тук", казва руският политолог Вадим Трухачов пред Sputnik.

Моментът на внезапния възход на Маджар предшества както изборите за Европейски парламент, на които може да види увеличение на десните и евроскептичните евродепутати, така и президентския вот в САЩ. „Те имат много малко време. Сега изглежда, че Тръмп може да спечели президентските избори [в САЩ]. Но дотогава има време да се създаде нова опозиция в Унгария“, заявява Спотъл.

https://t.me/geopolitics_live/20751

Aбонирайте се за:
📱 http://t.me/InfoDefBULGARIA
📱 http://t.me/InfoDefAll