Място за някои неща

ИНФОРМАЦИЯТА Е ОТ САЙТОВЕТЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ ...

Сърнела Воденичарова Mon, 08 May 2023, 14:46:53
ИНФОРМАЦИЯТА Е ОТ САЙТОВЕТЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!

Въпрос: защо е нужно да бъдат допълвани въоръжените сили с формирования и структури, както и да се определя числеността на запаса, когато тази възможност касае хипотезата на „военно време“?

Ето хронологията на тези документи:

На 8 декември 2022 г. Министерският съвет с Постановление № 416 е определил структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България и тяхната численост ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В СЪСТАВА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ ВЪВ ВОЕННО ВРЕМЕ, съгласно приложение №1 (поверително).

За да бъде издадено това постановление е нужно, съгласно чл. 19 от Закона за резерва, ръководителите на структурите по чл. 50, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, съгласувано с министъра на отбраната, ДА ПРЕДЛОЖАТ на Министерския съвет структури и численост за включване във въоръжените сили във ВОЕННО време.

С Решение №1067 от 2022 г. Министерският съвет предложи на 48 Народно събрание да определи военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и да определи числеността на запаса за въоръжените сили. Поради разпускане на 48 НС проектът на решение не беше разгледан, което наложи Министерският съвет да разгледа въпроса отново с цел внасяне на проекта в 49 НС.

На 7 март МС прие решение №166 ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО 49 НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВОЕННИ ФОРМИРОВАНИЯ И СТРУКТУРИ ЗА ДОПЪЛВАНЕ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ ВЪВ ВОЕННО ВРЕМЕ И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ЧИСЛЕНОСТТА НА ЗАПАСА ЗА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ.
Според чл. 17 т. 5 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България Министерският съвет определя структурите от други сили от системата за национална сигурност на Република България за включване във въоръжените сили във военно време.

Чл. 50 от ЗОВС определя, че въоръжените сили на Република България включват българската армия; служба „Военна полиция“; служба „Военно разузнаване“; военните академии и висшите военни училища; Военномедицинската академия; Националната гвардейска част; Военно-географската служба; Централното военно окръжие; Централния артилерийски технически изпитателен полигон; Комендантство – МО.

Във ВОЕННО ВРЕМЕ /чл. 50 ал. 2/ в състава на въоръжените сили СЕ ВКЛЮЧВАТ запасните и техниката-запас по Закона за резерва на въоръжените сили, както и структури от другите сили от системата за национална сигурност на Република България, определени с акт на Министерския съвет.

Отново: защо е нужно да бъдат допълвани въоръжените сили? Това се прави, когато става дума за „военно време“.

Готвим ли се за война???

Румяна Ченалова

Единственият инструмент на народа да спре това е Референдумът за мир и суверенитет. Тече събирането на подписи. Трябва да съберем 600 000 подписа и ще задължим парламента да пита народа дали иска да бъде вкарван във война.
Всеки от нас не само се подписва, а и събира поне няколко подписа. От уста на уста, от ръка на ръка.
Включи се във всенародния референдум, заедно да запазим България!

Разпечатай бланката, събери подписи, раздай и на други да събират: https://narodna.me
Срок за предаване на събраните подписи: 15 юли.