Място за някои неща

Шири се твърдението, че избирателната активност ...

Сърнела Воденичарова Thu, 27 Oct 2022, 15:56:02
Шири се твърдението, че избирателната активност била над 50%. Понеже преброяването на населението 2021 показало 6 500 000 души общо с децата, а в избирателните списъци пълнолетните само били 6 600 000.
Да видим как стоят нещата в действителност:

➔ Преброяването отчита САМО БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ, временно пребиваващите в чужбина и чужденците, налични към момента на преброяването.

➔ Те са 5400000 (без децата), като чужденците нямат право на глас, което намалява това число.

➔ От друга страна, постоянно пребиваващите българи в чужбина не влизат в преброяването, но имат право на глас. Колко са те? Няма точна статистика, но числата варират от 1,3 докъм 2,5 милиона, че и по-големи стойности се мяркат в пространството, но не звучат достоверно.

И какво се получава: около 5 милиона тук и 1,5-2 милиона навън = 6,5-7 милиона гласоподаватели.

Тоест няма причини да смятаме, че сметката на ЦИК е раздута. Напротив, по-скоро може да е занижена. Което би значело, че избирателната активност е още по-ниска от тези 39%, които ни показват.

А и поначало защо им е да демонстрират ниска избирателна активност? Да сипват още сол в раната на представителността, която и без това е люта?

В същия ред на мисли никога няма да ги видим наистина да просвещават населението и да го насърчават да гласува, правят го проформа, в ограничени количества и с качество, което предпазва системата от прекомерен изборен ентусиазъм.

Нивото на активност, което са изкопчили от нас, е идеалното за тях - нито твърде ниско, за да им лъснат ярко голите задни части, нито твърде високо, за да ги принуди към рисковани мащаби на фалшифицирането. Перфектно ги уреждаме - спестяваме им усилия около подправянето на изборите. Нашето разочарование работи за тях.



Източници:
1. Преброяване: https://census2021.bg/често-задавани-въпроси

Еврочикаго: „Колко са българите в чужбина“ https://www.eurochicago.com/2019/02/mvnr-otgovor/

ЦИК: https://results.cik.bg/ns2022/aktivnost/index.html

Извод: крайно време е този народ да поеме кормилото на тази държава. ;)

#избори
#народноуправление