Място за някои неща

Ето стъпките за гласуване с машина: ...

Сърнела Воденичарова Sun, 02 Oct 2022, 07:28:01
Ето стъпките за гласуване с машина:

Когато влезете в изборното помещение, първо трябва да дадете личната си карта на член на Секционната избирателна комисия (СИК). Той ще открие името ви в избирателния списък и ще ви даде карта за гласуване с машината.

Вземете картата и я поставете в отвора на машината за гласуване със златния чип нагоре. Трябва да вкарате картата почти до средата, докато не усетите леко щракване. Така знаете, че машината е активирана.

На екрана ще се появи текст „Моля, изчакайте“, а след това ще се визуализира електронна бюлетина. Разгледайте я, след което потърсете името и номера на избраната от вас партия, коалиция или независим кандидат. Ако не откривате избора си на първа страница, натиснете бутона "Следващ", който ще ви пренасочи към втората страница от бюлетината.

Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето, в което е отбелязан номерът на партията, коалицията или независимия кандидат в бюлетината. На екрана вашият избор ще е отбелязан с Х и ще е с по-тъмен цвят от останалите. След това можете да отбележете и преференция за конкретен кандидат от листата, която вече сте подкрепили. Номерата на кандидатите са изписани в кръгче и започват от номер 101 като могат да стигнат до номер 132. Вие трябва да натиснете кръгчето, в което е изписан номерът на вашия предпочитан кандидат.

Отбелязването на преференция е по избор и не е задължително условие, за да е валиден вотът ви. Бюлетините, в които няма отбелязан преференциален вот, се отчитат като предпочитание за водача на съответната партийна или коалиционна листа, посочена от избирателя.

След като направите своя избор, натиснете бутона "Преглед" на екрана на машината - там ще видите номера на партията или коалицията и имената на кандидата (ако сте избрали да поставите преференция), на които сте дали доверие. Ако всичко при прегледа е наред, натиснете бутона "Гласуване", за да дадете своя глас.

Ако видите несъответствие или решите да промените своя избор, можете да натиснете бутона „Промени избора“. Така ще се върнете в началото на първата страница и може да промените вота си. Това можете да направите веднъж.

След натискане на бутона "Гласуване", машината ще ви даде разписка от вота. Вие трябва да я вземете и да я сгънете с текста навътре. След това извадете картата от машината. Върнете я на представител на СИК и пуснете разписката, която сте получили, в предназначената за целта непрозрачна кутия. Подпишете се в избирателния списък.

Електронната бюлетина позволява да се даде вот и в квадратчето срещу опцията "Не подкрепям никого".

Ако се притеснявате, преди да отидете до избирателната секция, може да направите пробно гласуване на следния адрес: https://www.cik.bg/suemg_02.10.2022/