Място за някои неща

Около 2000 миньори от Марица изток ...

Сърнела Воденичарова Thu, 07 Oct 2021, 17:45:35
Около 2000 миньори от Марица изток идват на 13 октомври в 13 часа пред Министерския съвет да внесат подписката, която за 4 седмици събра над 100 000 подписа от българи в цялата страна за запазването на втория по големина производител на ток в България - Марица изток.

От трите рудника и държавния ТЕЦ ще се изсипят 2000 души, очакват се и още техни колеги от цялата страна.

Наскоро в Полша щеше да има среща между главния лобист за зелената сделка Франс Тимерманс и полското правителство, но Тимерманс отложи срещата, след като разбра, че полските миньори го чакат като топъл хляб пред правителствената сграда.

На 13.10. се очаква същият Тимерманс в България. Затова нашите миньори избраха тази дата. :)

Елате.
Ако не за друго, то поне да покажем съпричастност с тези хора, благодарение на които няма режим на тока в България и все още ползваме вероятно най-евтиното електричество в Европа.

#СпасиМарицаИзток

П.П. За тези, които едновременно са фенове на чистата природа и западната цивилизация, ще кажа: Великобритания само преди няколко седмици разконсервира 2 големи блока на въглищна централа, след като цената на тока там стигна 450 паунда (1000 лева), заради липсата на вятър и скочилата цена на природния газ.
Източник: https://news.sky.com/story/uk-had-to-turn-on-coal-power-plant-to-help-national-grid-cope-with-low-winds-12400835

За феновете на изтока: В Китай в процес на строителство са 110 въглищни централи. Япония, Китай, Индонезия, Индия и Виетнам не изостават много.
Източник: https://wattsupwiththat.com/2021/08/25/china-to-build-43-new-coal-fired-power-plants/

За феновете на САЩ и зелената енергия: американски фонд с местно име „Нуклеон“ иска да инвестира 15 милиарда долара в строителството на химическо предприятие на мястото на ТЕЦ Марица изток 2, което да ползва въглищата от рудниците „Трояново“. На въпрос „а замърсяването как ще го уредите“, представителите на фирмата отговарят „няма значение, важното е, че проектът е печеливш“.
„А как ще преодолеете съпротивата на Европейския съюз относно замърсяването“, отговорът е „когато от Съединените щати е отправено предложението, отказ е невъзможен“.
Източник: присъствал на срещата човек от Марица изток.

Решението: Минно-геоложкият университет, Техническият университет и Тракийският университет съвместно разработиха приемлив начин за улавянето, транспортирането и складирането на СО2 на само 30 километра от Мариците. Кухината в земните недра е дълга около 70 километра, намира се на 700-1000 метра дълбочина. От налягането газът преминава в твърдо състояние с времето. Въпросът е решен.

ЕС дава 7 милиарда евро за решаването на зеления въпрос. Проектът на българските учени струва само 1,3 милиарда и решава огромна част от въпроса.

Въпросът е: КОЙ НЕ ИСКА да сме енергийно независими?