Място за някои неща

Моля ви да разпространите и да ...

Сърнела Воденичарова Tue, 17 Aug 2021, 11:42:16
Моля ви да разпространите и да помогнем на 120 000 българи!

Това са хората, работещи в мини „Марица изток“, и техните семейства. Нищо чудно сред тях да имате познати, дори приятели и роднини. Моят дядо работеше там.

Целият гигантски енергиен комплекс наброява ни повече, ни по-малко 124 000 души.
И правителството иска да го закрие под натиска на външни сили.

Защо някой ще иска да закрие мегапредприятие, което осигурява половината ток на една държава? Да, половината. И да, искат да го закрият, въпреки че в недрата на тия 244 квадратни километра земя лежат още 2 милиарда тона въглища за още 50 години енергийна независимост на цялата държава.

Кой и защо иска да лиши един народ от неговото право на евтин ток?

Кой и защо иска да изкара 120 000 души на „пазара на труда“, да ги „преквалифицира“, да ги принуди да „създават нови бизнеси“?

Как се преквалифицират миньори, работили 20-30-40 години само и единствено това и отлични в своята работа? Програмисти ли ще ги правят или чистачи, търговци може би? Консултантът на правителството по тези въпроси, „Прайсуотърхаус Купърс“, мълчи, вдига рамене, не казва, не показва, препоръчва да си намерим начин. Защо му плащаме, не се знае.

Да се върнем по-назад: зелената сделка.

Просто казано, тя е споразумение между ЕК и правителствата за закриването на всички големи производства, бълващи въглероден двуокис. Срещу това ЕК дава пари. 7 милиарда евро.

За какво правителството тук смята да ползва тия 7 милиарда евро?

За фотоволтаици, електронно правителство и т.н. Понеже ако е хартиено, а не електронно правителството, твърде много CO2 се отделя. Например.

Има малък проблем: хубаво, ще закрием Мариците, ще закрием и всички, навързани в този гигантски енергиен комплекс.

1. Какво правят уволнените 120 000 българи?

2. Какво правят всички 7 милиона българи без ток, защото като махнем Марица изток, махаме половината от тока, а ток няма кой да ни продаде, дори и на висока цена - питали сме вече и вдигат рамене Франция и Германия, за Гърция да не говорим - там продаваме по 700 мегавата на ден в момента, гърците нямат ток! А самата Западна Европа наскоро претърпя срив в системата и остана масово без ток точно заради фотоволтаиците. Как така? Ами токът освен количество има и параметър, наречен качество - „косинус фи“ му казват специалистите. Това качество се подсигурява единствено от Марица изток в родината. Защото само Марицата има способността бързо да регулира подаването на ток за различните части на страната, за да няма претоварване или спад.

Стига детайли.

Хора, можем да помогнем на 120 000 сънародници. Можем да помогнем на себе си. Ето как:

- изтеглете и принтирайте бланката за подписи оттук: https://mega.nz/folder/EH4yTQZJ#53zySNct9KzT2ePW02kiRQ; ползвайте и видеото и този текст;

- съберете колкото можете - 2, 20 или 200 подписа все са от помощ;

- пратете попълнените листове на адрес:
Рудник „Трояново-1“, село Трояново, управление, за Стоян Стоянов 0888004678. Лично говорих с него, доктор на техническите науки, специалист в областта си и горящ за каузата за запазване на „Марица изток“ и всички свързани предприятия.

- срок за изпращане: най-късно на 29.08. трябва да са пристигнали в Трояново.

В края на септември правителството внася в ЕК Националния план за възстановяване и развитие, генерална част от който е комплексът „Мини Марица изток“.

Забравих да спомена: решение на проблема с въглеродните емисии има - Минно-геоложкият и Техническият университети са разработили проект за улавянето на газа, има и нужното находище за складирането му в следващите 50 години работа на енергийното предприятие. Струва 1,3 милиарда евро. Отпускат ни 7 милиарда. Сметката излиза, нали?

Ако някой ви каже друго, да знаете, че е опит да бъде размит, омаловажен и потулен проблем, който засяга основите на живота на българите за десетилетия напред.

Петя и Георги от видеото и техните дечица - Силвана на 8 и Георги на 5 г. - са хора, които заслужават нашата подкрепа. Дори само защото се борят, не скланят глава.

За 3 дни в Жеравна, Котел, Тича и Медвен събраха 400 подписа.

Аз разпечатвам листчето и почвам да събирам подписи. Надявам се и вие ще направите нещо.

#спасиМарицаИзток