Място за някои неща

На живо пред Административен съд Варна. ...

Сърнела Воденичарова Mon, 19 Apr 2021, 05:46:16
На живо пред Административен съд Варна.
Делото за Добруджа.

От изхода на това дело зависи съдбата на най-плодородната земя в Европа.

Огромна част от територията на България, под заплаха от отравяне, е в ръцете на съдия Дарина Рачева.

Обществената активност е решаваща. Нека стигне до всяко кътче, до всеки българин тази вест.

Ние хората сме медията!

***

Ползването на този огромен проблем за партийна агитация и трупане на дивиденти, е вредно и нежелано от хората, които вече 10 години се борят за Добруджа.

Чуйте какво казват те:

„Понастоящем, семейна фирма с четирима служители, без никакъв опит в сондирането и добива, е на финала на процедура, чийто краен резултат би било получаване на концесия по право. За целта „Русгеоком-БГ“ ЕАД изработи ДОВОС (доклад за оценка на въздействието на добива върху околната среда, биоразнообразието и човешкото здраве), като се надяваше населението на района да не реагира на намерението за добив на газ и докладът безпроблемно да отвори вратата за унищожаването на Добруджа!

ДОВОС не беше одобрен от РИОСВ-Варна на много основания, най-важните от които са:

- ще бъде замърсена питейната подземна вода на огромна територия, която се явява основен водоизточник без алтернатива;

- аварии изобщо не са разгледани, а до момента само на 2 сондажа в границата на една и съща площадка официално са регистрирани няколко аварии, като са издадени протоколи за форсмажор и договорът за проучване неколкократно е удължен;

- рискът за здравето на населението ще бъде значителен.

Фирмата скри, че смята да разработва скали – конгломерати (въглищни прослойки, редуващи се с плътни пясъчници, алевролити и аргилити), в които газът се намира в свързано състояние и не образува естествени находища. Този тип резервоар в световната практика се определя като неконвенционален източник на „ТАЙТ ГАЗ“ (свързан газ).

Русгеоком скри и още нещо, което на нас, преките потърпевши, ни се струва страшно!

Под подземното ни „езеро“ - малм-валанжинският хоризонт, който водоснабдява почти 1/3 от страната, и над желаните за „добив“ дълбочини, природата е складирала естествено съдържащия се от милиони години в почвата уран.

При сондирането уранът и радиоактивна пластова вода ще бъдат изкарани на повърхността! В доклада е описано как скалният радиоактивен шлам ще се депонира на ново сметище непосредствено в края на гр. Генерал Тошево, а радиоактивната пластова вода ще се превозва до локалната пречиствателна станция на ПЧМВ – Варна.

На въпроса има ли ПСОВ в България, който може да пречиства радиоактивни води, хидрогеологът – експерт по делото, отговори ясно и категорично: „Радиоактивна вода не се пречиства!“. Ние го знаем. Знаят го и българите от Хасково и Първомай и други населени места, пострадали от добива на уран през сондажи.

Съдът отказа да направи необходимото за излъчване на заседанието в социална платформа, каквито са правилата на ВСС, като по този начин, за огромен брой желаещи (повече от 900 души само за няколко дни изпратиха молба за пряко излъчване) не е възможно да проследят в реално време заседанието".

Дарина Рачева има възможност да остане в историята на родината си като жената, спасила Добруджа. Или като предател да потъне в ненавистта на хората.

***

Вижте предисторията на опитите за дупчене на Житницата: https://www.youtube.com/watch?v=pd6gxmEU0OU
Вижте как в Италия подобна фирма под подобен предлог всъщност нагнетява радиоактивни отпадъци в земните недра и последиците от това: https://www.youtube.com/watch?v=gwO-A7T8Y9w&t=82s
Групата във фб: https://www.facebook.com/groups/362753904178730/

#просвещение #обединение #народноуправление