Място за някои неща

Нека завъртим глава назад към историята. ...

Сърнела Воденичарова Sat, 17 Apr 2021, 08:52:37
Нека завъртим глава назад към историята. Виждаме 3 неща ясно:

1. Откакто се помним, хилядолетия наред властта е силно концентрирана в малко на брой ръце.
Фараони, ханове, царе, императори.
ЦК на БКП.
ЦК на КПСС.
Президент със сенати и конгреси.
Парламент с Боко, Костов, Царя, Станишев отгоре. И над тях - господари в сянка.
Концентрирана власт от хилядолетия, без изключение.

2. Народите под тази концентрирана власт периодично избухват в бунтове, въстания, революции, бунтове, въстания, революции... спират за малко, поемат дъх, затисне ги пак тежестта на властта и се надигат отново и отново.

Защо?
Заради гнета на концентрираната власт. Защото човешките същества интуитивно чувстват, че справедливост няма да получат, докато важните решения за тяхната съдба се взимат от няколко души, при това доволно откъснати от народа, облечени в особени гигантски правомощия.

3. Още един закон виждаме назад в годините: концентрираната власт, за да остане на власт, управлява чрез противопоставяне и разделяне на хората.
По всякакъв признак: раса, религия, пол, сексуална ориентация, социален статус, интелект, възраст и т.н. Дори деца и родители противопоставят вече открито (например телефонни линии, на които детето може да се оплаче от родителя си, след което да бъде отнето от семейството и затворено в приют, за да може да бъде спокойно обработено в новите ценности).
Само по цвят на очите не са ни противопоставили още.

Какви са изводите?

Ами прости са - правим точно обратното.

1. Създаваме организация на принципа на народното управление.
- Заедно изчистваме всеки детайл - в съгласие, а не с налагане на виждането на някого, без мотаене, но стъпвайки внимателно в тази свръхчувствителна материя.
- Разрастваме постепенно чрез просвещение организацията. Самопросвещение на първо място. Правим това упорито, родолюбиво, честно, с нарастващо сплотяване помежду си, с търпение, уважение и целеустременост. И нулева търпимост към онези, които опитват да налагат на групата своето, подвеждат я в друга посока, подриват, манипулират, създават нестабилност.
- Разрастваме се бавно, сигурно, все по-стабилно, докато в държавата не остане място за друго.

2. В процеса на начално и последващо движение на организацията създаваме и разпространяваме нов мироглед -
за обединение и съзидаване.
Защото човешкото същество, когато не му е внушавано 24 часа в денонощието, че светът е джунгла и всеки се бори за себе си, е всъщност силно общностно създание.
То копнее за взаимност, зачитане, любов. Търси да твори, да гради, да осмисля живота си с трайност и полезност за останалите.

Толкова работа имаме, скъпи хора!
Запрятайте ръкави, свързвайте се помежду си, изчиствайте отношенията в групите, сплотявайте се.
Ще започнем да свързваме групите в един момент, без някоя да се налага на другата, защото ще гледаме достатъчно в една посока.
Ще станем сила невиждана - ще създадем нова действителност. Онази, за която са мечтали стотици поколения, борили са се и са умирали с тази идея.

Ние ще я осъществим.
#просвещение #обединение #народноуправление

П.П. Швейцария не е пример, тъй като пряката демокрация там е фасадна. Само няколко важни въпроса в началото са решени на общонационален референдум. Оттогава корпорациите плащат и диктуват референдумите от държавно значение.

П.П.1. Обличането във власт може да понесе на 1-2 и да не се променят, да си останат човеци, но при 202-ма причинява изменения в психиката в една или друга степен. Хората се побъркват от властта. Ако не са били психопати преди нея, шансът, когато я получат, да станат, е огромен.