Място за някои неща

...

Сърнела Воденичарова Fri, 25 Dec 2020, 14:12:37
„Едно от най-известните и мащабни изследвания на „щастието“ е класическото вече „Харвардско изследване за развитието на възрастните хора“. Започва, не се плашете, през 1938 г. и продължава щастливо до ден днешен.

В течение на всички тези дълги години учените, сменяйки се един друг на изследователския пост, следят внимателно живота на 724 души. Към 2017 г. живи са останали малко повече от петдесет участници в този най-дълъг научен експеримент в историята на психологията.

Всички тези хора, превърнали се в обект на толкова интензивен и за цял живот интерес от страна на учените, тогава все още много млади, били избрани измежду първокурсниците в Харвардския университет и, като алтернатива - измежду момчетата на най-бедните прослойки в Бостън.
Те пораснали, остарели и повечето от тях, както казах, починали.
Съдбата на всички се развила по различен начин - някои се изкачили по социалната стълбица, други слезли. Някои се разболели от шизофрения, други станали алкохолици или наркомани. Но имало и такива, които живели щастлив живот.
Разликата в кариерите и професиите в тази извадка е огромна - имало работници, учени, адвокати и лекари. Имало дори един президент - той обаче отпаднал от проучването през 1963 г. след известния изстрел в Далас.

Участниците в експеримента се женили и развеждали, раждали и погребвали деца, създавали компании и се разорявали, боледували, оздравявали и умирали.
Като цяло, съвсем обикновен живот според законите на самия този живот и вероятностното разпределение на събитията в един отделен човешки живот.

Трябва ли да казвам, че резултатът от това изследване е равен на абсолютна нула? Да, в живота на хората се случва всичко, което може да се случи, и всички те реагират на това по някакъв начин. Като цяло най-голямата гордост на учените може да бъде споменаването в Книгата на рекордите на Гинес за невероятната продължителност на странното им изследване.

На въпрос на журналист към Джордж Уайлент (предпоследния ръководител на бостънското проучване) какво може да се счита за главен резултат от такава сериозна научна работа, Джордж отговорил буквално следното: „Единственото, което наистина има значение в живота, са отношенията с другите хора".
Е, право да си кажем не е особен извод за седемдесет години изследване...

Бих предложил обаче да го вземем на въоръжение.
Това не означава, че трябва да държите на всеки човек в живота си. Хората влизат в живота ни и го напускат. Важното е как се държим, докато са в него.“

Извадката е от края на книгата „Червеното хапче“ на психиатъра Андрей Курпатов: https://sarnela.bg/chervenoto-hapche/

Честита нова 7529 година, или която и да било, по стария български календар, честита коледа, светли празници, хора!

Подхранвайте, развъждайте, насърчавайте в децата си доброто, прегръщайте повече близките си, давайте си сметка, че не са даденост, че може да ги загубите... Непрестанно си напомняйте важните неща, тренирайте неуморно, докато станат неделима част от съзнанието ви!